Katri Merisalu

Retsept: Viinamarja-mustika-selleri smuuti

Viinamarjad sisaldavad kaaliumi, mida inimese keha vajab selleks, et kanda edasi
närviimpulsse, tagada vere happe-aluse tasakaal ning normaalne süsivesikute ainevahetus. Kaalium on üks olulisemaid südame tervise mõjutajaid, olles ka elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi. Samuti on kaalium vajalik lihaste ning närvide korralikuks
funktsioneerimiseks.
Makrotoitainetest leidub neis marjades süsivesikuid, sealhulgas kiudaineid ja suhkruid nagu glükoos ja fruktoos. Valku sisaldavad viinamarjad vähe ning rasva peaaegu üldse mitte.
*Retsepti kogused on mõeldud kahele inimesele


Vaja läheb:

• 100g seemneteta viinamarju
• 1 peotäis hakitud sellerit
• 100g külmutatud mustikaid
• 1 sp kanepiseemneid
• klaasitäis vett (kui soovid vedelamat smuutit siis võid lisada rohkem vett)

Valmistamine

1.) Viinamarjad kuuluvad enim pritsitud ja taimekaitsejääke sisaldavate põllukultuuride hulka. Seega tuleb viinamarjad enne söömist korralikult pesta ja loputada! Testid on näidanud, et köögi- ja puuviljade leotamine soodavees eemaldab nende pinnalt osade pestitsiidide jäägid. Aluseline soodavesi lagundab pestitsiidid ja need saab veega vilja pinnalt pestes maha uhtuda. Pane viinamarjad suurde kaussi, puista neile soodat ja lase peale soe vesi. Jäta 20-30 minutiks ligunema ja loputa üle. Täpne sooda kogus pole oluline, sest vähem on parem kui mitte midagi, aga võid võtta aluseks retsepti: 1 tl soodat 2 kl vee kohta.

2.) Blenderda kõik koostisosad ja naudi smuutit värskelt!