Katri Merisalu

Troopiline kurkumi smuuti lehtkapsaga

Lehtkapsas on madala kalorsusega, ei sisalda rasva ja on kõrge kiudainete sisalduse poolest. Kiudained on äärmiselt olulised, kuna nende ülesanne on kiirendada toidumassi edasiliikumist peensooles. Ühtlasi soodustavad kiudained üleliigse kolesterooli väljaviimist organismist ning aeglustavad glükoosi imendumist, aidates vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.
Kurkum ehk kollajuur (ingli.k. turmeric) on ingveri sugulane ja pärit on ta Lõuna-Aasiast. Nii Ajurveda holistiline teadus kui toitumisteadlased läänemaailmast on tõestanud kurkumi mitmeid positiivseid mõjusid tervisele. On leitud, et kurkum sisaldab kurkumiini, mis toimib põletikuvastaselt, loodusliku antibiootikumina, valuvaigistina, köha leevendajana, vere ja maksa puhastajana, aitab rasva põletada ja kaalu langetada.
Foto: Alina Birjuk
*Retsepti kogused on mõeldud kolmele inimesele

Vaja läheb:
- 3 lehtkapsa vart
- 200 g külmutatud mangot
- 1 sp riivitud ingverijuurt
- 0,5 tl kurkumit
- 200 g värsket ananassi
- 400 ml kookospiima
- värskelt jahvatatud musta pipart
- poole laimi mahla


Valmistamine

1.) Rebi lehtkapsalt lehed ning pane otse blenderisse.
2.) Lisa kookospiim ja blenderda!
3.) Seejärel lisa ülejäänud komponendid: mango, riivitud ingver, kurkum, must pipar, poole laimi mahl, ananass ning blenderda.
4.) Naudi värskelt!

HEAD ISU!

Kurkum on üks karri põhikomponente, mida reedab ka karri kollakas värv - kurkumil on ilus kollane värvus. Indias on kurkum üks enim kasutatud ja armastatuim ürt, seda kutsutakse ''püha pulbriks''.

Artikkel on eelnevalt ilmunud
Rimi blogis.
Foto: Alina Birjuk