Katri uudiskiri
Saadan Sulle postkasti uut ja põnevat toitumistrendidest, vastuseid toitumisalastele küsimustele ja inspiratsiooni kuidas tasakaalustatult süüa.
Katri Merisalu

Miks on rooskapsas kasulik?

Brüsseli kapsas ehk rooskapsas kuulub kapsaliste perekonda (Brassicacea).

Rooskapsad sisaldavad hulganisti toitaineid nagu kaalium, raud, magneesium, mangaan, fosfor, vask, C-, A-, K- vitamiinid, erinevad B-grupi vitamiinid ning folaadid. Peale selle leidub kapsalistes inimese organismi mikrobioomile olulisi kiudaineid ja valku.

Rooskapsa söömine on kasulik seedimisele ja vajalik mikrobioomile

Igal inimesel on erinev mikrobioom, mis sõltub paljuski toidumenüüst, elustiilist, ravimitest, infektsioonidest, kliimast, keskkonnast ja esivanematest. Samuti sellest, kas siia ilma sünniti loomulikul teel või keisrilõikega. Mikrobioomi tasakaal võib häiruda antibiootikumiravi käigus, aga ka stressi tõttu või toitumise muutuste tagajärjel. Juhul, kui mikrobioom ei ole tasakaalus, võivad inimest kimbutada seedeprobleemid, toitainete imendumishäired ja vähenenud vastupanuvõime haigustele.

Rooskapsa söömine aitab parandada luude tervist

Rooskapsas sisaldab tublisti K-vitamiini, mida seostatakse luude tervisega. Vähene K-vitamiini tarbimine on seotud suurema luumurdude riskiga. Piisav K-vitamiini kogus seevastu parandab luude, kontide ja hammaste tervist, sest see vitamiin toimib abimehena luumaatriksi eest hoolitsemisel, parandades kaltsiumi imendumist ja vähendades kaltsiumi eritumist uriiniga.

Rooskapsad sisaldavad hulganisti toitaineid nagu kaalium, raud, magneesium, mangaan, fosfor, vask, C-, A-, K- vitamiinid, erinevad B-grupi vitamiinid ning folaadid. Peale selle leidub kapsalistes inimese organismi mikrobioomile olulisi kiudaineid ja valku.
Rooskapsas sisaldab kiudaineid

Kiudainete kasulikke omadusi on palju:

☞ Kiudained on toiduks soolestiku bakteritele, võimaldades kasulikel soolemikroobidel paljuneda ja seedimist soodustada.

☞ Piisav kiudainete söömine vähendab südame-veresoonkonnahaiguste riski.

☞ Kiudained on vajalikud, sest kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles ja soodustavad kolesterooli väljaviimist organismist.

☞ Samuti on kiudained olulised, sest aeglustavad glükoosi imendumist, aidates vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.

☞ Piisav kiudainete söömine aitab ennetada II tüübi diabeeti ja mõningaid vähivorme.

Artikkel on eelnevalt ilmunud Rimi blogis