Mikrobioota ja serotoniin
Inimese soolestiku mikrofloora mõjutab ka kesknärvisüsteemi ja aju funktsioone. Näiteks toodetakse 95% serotoniinist meie soolestikus. Serotoniin on neurotransmitter ehk virgatsaine, mis mõjutab inimese söömisharjumusi ja tõstab meeleolu. Selle ühendi puudusel võib tekkida depressioon ning erinevad muutused närvisüsteemis.
Kuidas toiduga soodustada mikrobioota normaliseerumist?
- Süüa rohkem kiudaineid sisaldavat toidukraami
- Täiskasvanu peab päevas saama toiduga vähemalt 50g kiudaineid
- Töödelda toiduaineid minimaalselt
- Süüa rohkem puuvilju, marju ja köögivilju
- Vähendada gluteenisisaldusega leiva ja saia tarbimist
- Tarvitada teravilju nagu oder, kaer, spelta, hirss ja toortatart
2017. aastal ilmunud Eesti toitumis- ja liikumissoovituste dokumendis soovitatakse kiudaineid tarbida naistel minimaalselt 25g ja meestel 35g päevas sõltuvalt päevasest energiavajadusest (ca 13g kiudaineid 1000 kcal kohta).
Artikkel on eelnevalt ilmunud Rimi blogis